Sant Pere de Ribes i els indians

A Ribes varen ser molts els que marxaren a les colònies a fer fortuna a finals del s XIX i principis del XX. Els ribetans que van tornar com a indianos i que representaven un petita burgesia local van ser l'origen del creixement urbanístic del segle XIX, gràcies a ells es van construir edificis singulars.

El recorregut dels anomenats americanos passa pel carrer Major que pot ser l'inici de l'itinerari per conèixer el llegat indià, amb petites cases senyorials. Molt a prop el Redós de Sant Josep i Sant Pere destaca pel claustre, la capella, la torre i el pati.

La plaça de la Font és un punt important que commemora la tramesa d'aigua canalitzada. Criden l'atenció els mosaics de colors de la font.

A tocar, la plaça de la Vila amb la casa de Can Quima, i l'actual Ajuntament, el rellotge del qual es va fabricar amb una aportació desinteressada dels diners d'ultramar.

El carrer del Pi que es descobreix amb l'arbre centenari que li dóna nom, conté una mostra perfecta de les característiques indianes en les façanes d'algunes cases: Can Mauri, Can Milà de Palou o Can Giralt.

Molt a prop, el barri del Palou ofereix la possibilitat d'allotjar-se en una casa típica d'americanos, coneguda tradicionalment amb el nom de Can Quadres. El centre neuràlgic de la vila, la plaça Marcer (plaça dels Arbres) conté edificis eclesiàstics amb un cert regust colonial. Al seu costat, la plaça de l'Església on es troba l'església parroquial de Sant Pere (Església Nova) construïda gràcies al capital indià, alça les seves torres bessones per damunt de la ciutat.

Sant Pere de Ribes format part de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya.

Mapa de Patrimoni Cultural - Diputació de Barcelona

VII EL RETORN DELS INDIANS i 18è AGROMERCAT

A SANT PERE DE RIBES 

Sant Pere de Ribes organitza el cap de setmana de l’1 i 2 de juny el VII Retorn dels Indians on pren protagonisme la connexió dels edificis indians com a testimoni del pas del temps amb les vivències i l’essència de les persones que han passat per aquests edificis generació rere generació. Aquest any, cal destacar la celebració del 125è aniversari de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere ubicada en un dels principals edificis patrimonials del llegat indià local. 

El Retorn dels Indians vol posar en valor el patrimoni històric-cultural, artístic i arquitectònic de l'època. Es podrà gaudir de diferents espais indians amb actuacions, música, teatre i tasts de productes que van marcar aquesta època -com la xocolata, el rom cremat o el cafè- que també són presents en el cartell. 

L'Agromercat arriba ja a la seva 18a edició, una fira consolidada ubicada a la plaça Marcer amb una important oferta de productes de la terra i de proximitat per donar l'oportunitat al públic i visitants de degustar i comprar vi local, formatges, dolços, entre molts altres productes. 

Durant tot el cap de setmana, hi haurà una oferta d'activitats amb tallers, mostra d'oficis, jocs infantils, conferències, actuacions musicals, menús indians, entre moltes altres propostes per a tots els públics.

Participa del concurs d'Instagram a la millor imatge de la fira i guanya una Experiència Enoturística i Cultural a Sant Pere de Ribes.

Vine de blanc i aconsegueix el teu Barret indià, al punt d'informació ubicat a la plaça de la Vila (fins a exhaurir existències).

 

> PROGRAMA D'ACTIVITATS  DEL VII EL RETORN DELS INDIANS i 18è AGROMERCAT A SANT PERE DE RIBES 

ENTRADES I RESERVES. (Places limitades)

PREMI A LA FOTO AMB MÉS LIKES! Participa i guanya una Experiència Enoturística i Cultural. 

OFERTA GASTRONÒMICA INDIANA - Restauració local

ZONES D'APARCAMENT FIRA

 

Enllaç a la notícia relacionada

 

Segueix el hashtag #RetornIndians  a Instagram per estar al dia de les novetats del VII El Retorn dels Indians i 18è Agromercat a Sant Pere de Ribes