Diades internacionals

17M Dia Internacional de la lluita contra l'homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la bifòbia i la transfòbia

Des que l'any 1990 l'Organització Mundial de la Salut va eliminar l'homosexualitat de la llista de trastorns sexuals, es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional de la lluita contra l'homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la bifòbia i la transfòbia. L’ajuntament de Sant Pere de Ribes participa en aquesta jornada, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d'injustícia i de violència envers les persones per llur identitat de gènere o llurs orientacions sexuals i afectives. Amb motiu d'aquesta jornada, l’ajuntament de Sant Pere de Ribes condemna les actituds de rebuig, de prejudici i d'hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals; aposta pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, i fa una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius i a tota la societat civil, en general, per a eradicar tot tipus de discriminació i violència per raó d'identitat de gènere o d'orientació afectiva i sexual.

 

 

28J Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere

El 28 de juny es celebra el dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere, també conegut com a dia de l’Orgull. Aquesta diada commemora els fets ocorreguts el 28 de juny de 1969 a Stonewall, Nova York, arran d'una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. Aquell dia la població LGBTI i persones simpatitzants va sortir al carrer de forma pacífica per visibilitzar-se i demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGBT, el 28 de juny, s’han preparat diverses activitats a Sant Pere de Ribes. El dimecres 12 de juny s’ha organitzat una acció conjunta entre el SAI de l’Ajuntament de Sant de Ribes i el Servei de Drets Civils de l’Ajuntament de Sitges. Es tracta d’una sessió formativa sobre “Dret d’asil, protecció internacional i persecució de persones LGTBI+” amb l’objectiu que les persones assistents puguin assolir coneixements en matèria de protecció internacional en aquest àmbit. La xerrada adreçada a la població en general i als professionals anirà a càrrec de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR). Tindrà lloc a la sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila, a les 18h.

El 28 de juny es farà la lectura del manifest a partir del migdia davant dels edificis institucionals del municipi, la plaça de la Vila (Ribes) i la plaça de la Vinya d’en Petaca (les Roquetes). L’endemà, dissabte 29 de juny, es durà a terme la presentació i contacontes del llibre “Els nens no porten faldilla”, a càrrec de l’autora del conte, Raquel Rojas, a les 18h, davant de la sala polivalent de la Vinya d’en Petaca. En acabar hi haurà una activitat lúdica infantil amb el títol “Gaudeix de qui vulguis ser”. 

 

Les biblioteques municipals també han organitzat contacontes al voltant de la celebració d’aquest dia. El dimecres 5 de juny a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes, a partir de les 17.30h, es llegirà “Som de colors”, i el dijous 13 de juny, a la Biblioteca Josep Pla de les Roquetes, també a les 17.30h, “El gripau i el príncep encantat”. Ambdues tindran un expositor de llibres amb temàtica LGBTI durant tot el mes de juny.

Per a la celebració d’enguany, també es reprèn al municipi la campanya Balcons amb Orgull organitzada per El Punt R amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Les banderes irisades es podran recollir a partir del 10 de juny a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), tant de Ribes com de les Roquetes fins a esgotar existències. El dissabte 8 de juny, d’11h a 13h, l’associació El Punt R col·locarà una paradeta al carrer Major de Ribes. La campanya insta a penjar la bandera irisada al balcó, el 28 de juny o qualsevol altre dia de l’any, per reivindicar que cap persona ha de ser menystinguda per raó de gènere o d’orientació sexual.

A més, les escoles del municipi, gràcies al suport i la col·laboració del professorat i l’equip professional, han participat en l’elaboració d’una revista coeducativa on s’han recollit les definicions realitzades pels infants relacionades amb la igualtat de gènere, la diversitat sexual, la violència de gènere, l’educació emocional, entre d’altres.

 

Cultura i diversitat

A més, des del Consistori s’ha elaborat una sèrie de material divulgatiu que es traslladarà també a les xarxes socials proposant recomanacions literàries i cinematogràfiques LGBTIQ+.

 

 

Documents relacionats

Manifest 17 de Maig