Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

19/04/2024 14:44

El passat dissabte 13 d’abril es van fer dos tallers d’autocompostatge a les urbanitzacions de Rocamar i Can Pere de la Plana, on van participar 13 i 5 famílies, respectivament. Aquests tallers formen part d’un cicle organitzat conjuntament entre l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Mancomunitat Penedès-Garraf. Dins d’aquest cicle també s’han fet taller d’elaboració de sabó a partir d’oli cuinat usat.

L’ajuntament va cedir a cada família participant un compostador, un airejador i un sac de material triturat per tal de facilitar el procés d’autocompostatge a les seves llars. L’objectiu d’aquests tallers és conscienciar sobre les oportunitats d’aprofitament dels residus orgànics, atès que amb l’autocompostatge s’aconsegueix que un residu esdevingui un recurs. D’aquesta mera, es redueix la generació de residus i el consum de matèries primeres, cada cop més escasses. 

Del 5 a l’11 de maig se celebra la Setmana Internacional del Compost. Cal tenir en compte que el compostatge és un procés natural, en el qual se sotmet la matèria orgànica a una transformació biològica per obtenir compost, un adob natural, de qualitat, útil per a l'agricultura i la jardineria. Aquesta transformació consisteix en la descomposició de les restes orgàniques per part de microorganismes (fongs, bacteris, etc.) i de la fauna típica del sòl (cucs de terra, cargols, etc.) en condiciones aeròbies, és a dir, en presència d'oxigen. El compost permet tancar el cicle de la matèria orgànica. Cadascú de nosaltres genera una mitjana d'1,6kg de residus cada dia, dels quals el 36% en pes són residus orgànics que es poden reciclar per obtenir-ne compost.